Lärande

    Just nu är jag mitt i böckernas värld - det är hög tid att fokusera på höstens uppsats. Boktraven växer och jag blir mer och mer medveten om allt jag vill veta mer om. Så är jag lite disträ ibland så må ni ursäkta mig. Då kanske jag är mitt inne i en tanke om livsvärldens förutsättningar eller funderar runt rehabilitering kontra pedagogik....  Under sommaren har jag försökt hålla mig till en bok i taget lite diskret nedstoppad i någon badväska eller så, men nu får de bre ut sig lite här och var. Men det är så roligt när man läser och förstår mer och mer, eller egentligen börjar ana sammanhang och djup som hittintills varit fullständigt ointressanta och okända för mig. Jag kan inte säga att jag varken blir duktigare eller klokare på kuppen, det är inte det det handlar om, utan bara min egen nyfikenhet. Att försöka få svar på alla varför. Fast det som egentligen händer är ju att det ständigt bildas nya varför, det som tyckts självklart väcker nya tankar och fünderingar. Och så går processen vidare.
För att det ska bli någon form av uppsats under hösten måste jag snart begränsa och strukturera, så att det blir hanterbart. Men inte riktigt än, snart, mycket snart. Måste bara knyta ihop några lösa trådar i min hjärna först (och förhoppningsvis lyckas blunda för eventuellt nya trådar som dinglar här och var....)


Knän

Yngste sonen har fått sin första (större) idrottsskada - schlatterknä. Under knäskålen har han liksom ett extraknä. Han är inte först med det hemma hos oss, en av storebröderna har också erfarenhet av detta. Men han tycker mycket synd om sig själv, och det gör vi föräldrar också, känner med honom. Avslutningen på sommarens friidrottssäsong, troligen också vintersäsongen samt eventuellt en del av hans danssäsong, inte minst efterlängtad streetdanskurs har just flugit iväg bort mot horisonten. Tungt för en liten människa. Och han har ont, men kryckor hjälper upp lite. Samtidigt är det bara ett knä i ett helt livsperspektiv.
Bara att ta nya tag. Ska försöka hitta tid hos någon som kan idrottsknän eller så, som kan ge råd, inte minst hur man håller igång under tiden och hur han kommer tillbaka. För att röra sig är hans livsnerv. Studsmattan ute kommer att känna sig så ensam och vilsen. Måhända jag får gå ut och studsa lite så att den får sällskap någon gång emellanåt?

Gräsligt

Om man inte klipper sin gräsmatta blir den långhårig, mycket långhårig. Det har hänt hemma hos oss nu i augusti när vi av olika skäl haft andra fokus än att just ägna oss åt gräsklippning. Och det tar evigheter att klippa igen det som naturen erövrat. Men nu är det iallafall kortare, om än mycket tufsigt. Behöver nog klippas en gång till den närmaste veckan. Får se om någon av oss kommer att vara i fas med gräset, regnet och verkligheten. Men grannnarna har inte klagat än iallafall. Och skulle det vara så får de väl komma över och klippa ett par vändor, så ska de se att det blir lite bättre, just precis där.
Men gräs är faktiskt bara gräs. Livet innehåller så mycket annat som kan vara viktigare, kom ihåg det!


Hosta?

Om några dagar (mindre än två, faktiskt) flyttar dotter. Långt bort, närmare bestämt drygt 50 mil. Och hostan har återkommit, inte mycket, men den hörs och den producerar... Känns inte bra. Trots hög dos inhalationskortison så blir det så här. Varför då? När hon var mindre letade man efter små envisa bakterier, idag avvaktar man och ser... Bakterier av ett mer irriterande slag hon härbergerade var staffar, men så småningom försvann de. Är de fortfarande borta eller har de återkommit? Är det de som gör att utandningsvärdena inte vill nå upp till bra nivåer? Eller finns det någon annan liten sötis där som bara ligger och väntar på att få köra igång? VIsst, vi kan inte göra så mycket mer än att vänta i nuläget, men det känns lite lurigt.

En amerikansk version av staphylcocus aureus, finns att köpa, men vem vill påminnas så tydligt om dess existens?


Kalas

IKväll har vi varit på 6-årskalas. Vi hade köpt ett super-roligt spel, en variant på Twister, som även var anpassat att kunna användas utomhus. Klart aktiverande, inte minst för skrattmusklerna. Något för föräldrarna att låna till höstens kick-offer? Kul när man inser att man lyckas så bra med ett presentköp. Och alla kunde vara med  - på sitt sätt. Lillebrors uppgift blev att kasta de stora uppblåsbara tärningarna, en med fötter på och en med händer på. Det gjorde han av hjärtans lust. Fast själva spelidén, att stå på alla fyra med händer och fötter på rätt cirklar, det mäktade han inte med, det krävdes (minst) en sexårings kropp för att räcka till. Men som sagt - kul hade vi. Hoppas att den räcker till många stunder av aktivitet, inte minst över åldersgränser, som det ju blir när kusinerna i vår familj träffas.
Och eftersom vi har två hostare i släkten älskar vi numera utomhusaktiviteter - då kan man våga träffas även en sådan här dag när stor flicka liten pojke hostar i kör.

 

Mera förutsättningar och möjligheter

Lärande, när man förväntas vara en del i någon annans lärande, som lärare, coach, mentor men också rehabiliterare.
Då finns det två sätt att se på det hela. Antingen lyssnar man på Kirkegaard (se förra inlägget) och försöker hitta var personen befinner sig, vad den kan och förstår. Så utgår man ifrån det. Då utnyttjar men det som på pedagogspråk kallas Vygotsky's proximala utvecklingszon. Det om att lärande sker i området av det vi kan som bäst - där vi är på gång - det vi nästan kan. ELLER så undervisar man - rakt ut - och om någon lär sig något på det är det väl trevligt, men det är liksom inte det som är själva syftet. Jag tror att engelskan skiljer på teach och learn, då blir det tydligare. I svenskan är det så lätt att missa den lilla distinktionen - lära ut och lära sig... Men ack så viktig, om man som jag vill gå i Kirkegaards och Vygotsky's spår. Smaka på denna lilla karamell, kan tyckas självklar, men hur ser de lärandesituationer ut som ni möter?


Förutsättningar och möjligheter...

Några rader från Sören Kirkegaard, en dansk filosof:

Till eftertanke

Om jag vill lyckas med att föra
en människa mot ett bestämt mål,
måste jag först finna henne där hon är
och börja just där.
Den som inte kan det lurar sig själv
när hon tror att hon kan hjälpa andra.

För att hjälpa någon måste jag visserligen
förstå mer än vad han gör,
men först och främst förstå det han förstår.
Om jag inte kan det så hjälper det inte
att jag kan och vet mera.

Vill jag ändå visa hur mycket jag kan
så beror det på att jag är fåfäng och högmodig
och egentligen vill bli beundrad av den andre
istället för att hjälpa honom.

All äkta hjälpsamhet börjar med
ödmjukhet inför den jag vill hjälpa
och därmed måste jag förstå att detta
med att hjälpa inte är att vilja härska,
utan att vilja tjäna.

Kan jag inte detta
så kan jag inte heller hjälpa någon.


Tyvärr vet jag inte var orginalet är hämtat från, jag har kopierat från helt olika källor, med identisk version.

I boken Mellan makt och hjälp citerar författaren Grete Marie Skau Sören Kirkegaard enligt följande:

Skall man verkligen lyckas ta
en människa till en bestämd plats,
måste man först och främst söka upp
henne där hon är och börja där.
Detta är hemligheten i all hjälpkonst.
Den som inte lyckas med detta,
han bedrar sig själv, när han
tror sig om att kunna hjälpa andra.


Så vist och klokt han skrev, Sören Kirkegaard.
En av de grunder vi behöver vila på när vi är del i andras lärande eller som sagt, tror oss om att kunna hjälpa andra. Ytligt sett olika situationer - lärande och hjälpande. Men det finns också gemensamma förutsättningar.

Det här var bara början - fortsättning följer...


Inte min favoritplats i världen...



Detta är INTE min favoritplats i världen. Men jag är tvungen att besöka den ibland, för att köpa och hämta ut den medicin min dotter behöver för att må någorlunda hanterbart. Man vill ju tro att det är en serviceinrättning som tillkommit för att de kunder, som likt min dotter, är i behov av medicin ska kunna få tillgång till den på ett säkert och smidigt sätt. Eller är det så att apoteket finns till i första hand för att ett antal apotekstjänstemän ska ha en arbetsplats att gå till? Ibland undrar jag. Och det är en låååååång historia, som jag inte fördjupa mig i just idag.
MEN idag har jag haft ett bra apoteksbesök, förhoppningsvis det sista innan dotter flyttar ut. Rätt kvinna fanns på plats, idel samförstånd och serviceanda. Tillräckligt  med medicin med hem i grön plastpåse för att några veckor till förhoppningsvis ska flyta. Inga kommentarer om priser, mängder, doser, fullmakter och jag behöver inte känna att jag står med mössan i handen och tackar och bockar goa staten för att jag i djupaste nåd får hämta ut den medicin vi egentligen helst skulle slippa och åtminstone har betalat en del skatt för att delfinansiera.
Jag vet att jag delar denna känsla med andra, om än i olika varianter och omfattning. Det gör att det inte känns lika ensamt, men å andra sidan kan jag egentligen inte begripa varför just apoteket ska uppfattas som en sådan oroshärd och stressmoment, när det egentligen borde finnas mycket annat att oroa sig för när man lever sitt liv i närheten av en kronisk sjukdom....
Så idag är det faktiskt en bra dag på apoteksfronten.

Kvinnor kan...

Idag har jag och en av döttrarna gått en stadsvandring på temat Kvinnor som kunde. Och den bestående känslan är att kvinnorna definierades via männen, som någon mans dotter, änka, ogift. På grund av försörjningsbörda eftersom hon inte hade någon man som försörjde henne så måste hon hitta något sätt att få in pengar. Då ofta genom att starta bageri eller kafé. Extremt förenklat, men... Jag VET att historien såg ut så, men måste vi också beskriva den så. Har vi inte kommit längre idag än att kvinnan enbart existerar i förhållande till mannen? Finns inte kvinnan i sig själv? Kan vi faktiskt till och med förtydliga kvinnan som egen person genom att försöka att inte i första hand definiera henne i förhållande till mannen? Det är inte så att jag menar att männen inte i sig har ett existensberättigande, inte alls på något sätt. Utan bara det att vi är tillräckliga, men också komplementära. Ingen existerar för den andres skull eller på den andres villkor. Vi är oss själva nog. Nu tror säkert någon att jag tycker att vi kan klara oss utan männen. Det menar jag absolut inte! Visst behöver vi varandra, men på fullständigt lika villkor.
Det är min absoluta övertygelse att total jämställdhet uppnår vi först när vi inte måste könskvotera, mäta upp hälften till männen och hälften till kvinnorna. Utan när vi ser på vars och ens förmåga och kapacitet. Sedan kan ju könet i sig vara en resurs bland alla mina andra kvaliteter. Det är klart att på en arbetsplats där det bara finns kvinnor och män kan den sociala miljön bli annorlunda än om det bara är kvinnor. Å andra sidan, en kvinnoarbetsplats där man släpper in EN man kan bli fullständigt kaosartad (tuppen i hönsgården).
Men ändå, jag vill inte bli definierad utifrån att vara någons fru, dotter etc. Möjligen som en kompletterande upplysning, för det kan visst behövas. Liksom min man kan definieras utifrån att vara gift med mig.
Visst fanns det andra kvinnor i vår lilla stad också, som fotografen och hotellmadamen, men på något sätt låg liksom känslan kvar. Att man definieras utifrån männen i omgivningen...
VI har nog en bit kvar innan vi uppnår total jämställdhet utifrån min utopi. När vi kan se var och en som i första hand människa och varken måste bevaka könstillhörighet eller definiera kvinnor utifrån hur de förhåller sig till männen i omgivningen.
Men jag har lärt mig en bra bit till om den stad vi valt att bo i.



[Fredrika Bremer, en kvinna som kunde, om än inte i vår lilla stad]

Snart flygfärdig

Dotter håller på att flytta ut, om några veckor. Hon packar lite grann varje dag. idag packade hon sina mediciner, det blev väldigt tomt i skafferiet, en halv hyllmeter gapar öde. Det blir ju faktiskt en epok hemma som tar slut. Känns konstigt. Man vänjer sig ju vid det mesta, det blir liksom normal vardag. Nu ska vi vänja oss vid en annan tillvaro. Utan henne hemma, med allt vad det innebär. Finns en risk att jag kommer att vakna på nätterna av att hon INTE är hemma och hostar. Det är ju inte så att jag vill att hon ska hosta, men jag har på sätt och vis vant mig vid det. Eller snarare, vi brukar reagera när vi inte har hört det på ett tag. Å andra sidan, hostar hon mer eller annorlunda än normalt så reagerar vi ju på det också.
Hon kommer hem och hälsar på ibland. Gott!


Syskonkärlek??

Hemma hos oss pågår ett mindre krig för närvarande. Började igår morse med stor bror (i en ålder som betraktas som vuxen), som tyckte att yngre syskon, typ tonåringar, sovit klart vid elvatiden. Han tog ett par grytlock och drog en repa genom deras respektive rum, glatt slamrande. Detta har sedan fortsatt med olika markeringar och vrål typ lejon, samt försök att hitta/använda varandras svaga punkter. Imorse var det stor bror som väcktes med grytlock och lejonvrål, dock mer förberedd. Som tur är kommer flocken att tillbringa veckan på lite olika håll, så då kanske lugnet lägger sig. Vi föräldrar har valt att ha en mycket tillbakadragen hållning i detta så länge det verkar pågå någon form av terrorbalans, men vi påpekar diskret ibland att det man gör mot andra kan slå tillbaka mot en själv, med samma mynt. Och ingen verkar lida av det, annat än lite häftiga uppvaknanden och bristande möjligheter att prata i telefon i lugn och ro.

Vad har hänt??

Gjorde precis årets omgång av lavendel- och blåbärsglass - men den ser inte ut som den brukar! Vad har hänt med blåbären? Jag köpte en liten ask på ICA - dyrt var det  och svenska stod det på skylten. Blåbär brukar ju alltid färga allting ordentligt, så man får inte missa och tappa något på den lite för dåligt oljade köksbänken, då får man genast fläckar. Men dessa blåbär gav ingen färg alls, trots att jag hade i fyra gånger så mycket som stod i receptet, och de gav nästan ingen smak alls. Är de fullständigt sönderodlade eller vad har hänt? Om jag gör denna glass igen nästa år så får det nog bli med frysta (billigare) bär, de brukar ju alltid färga allt omkring sig, så de ska väl vara mer naturliga. Vi får väl hoppas att de som kommer att äta denna glass inte har så bra färgseende eller så får vi äta den i mörkret. Nu är den bara beigeblek!

lavendel  blåbär lavendel

Som man frågar får man svar...

När vi ändå är inne på den mer äckelmagade biten kan ni få dela en annan episod inom ämnet hosta! För många år sedan hade dottern provat en ny medicin, läkaren ville veta om det gjorde att slemmet blev mer lätthostat, dvs lättare att hosta upp. Hon frågade dottern om hon fick spotta mycket slem - Neej då, sa dottern, hon spottade minsann inte ut något slem och tittade stinnt på läkaren, som då valde att sätta ut medicinen igen, som verkningslös. Vi hann inte ut från sjukhuset så hörde vi hur hon hostade till rejält (ni som hört slitna rökare hosta kan kanske tänka er hur det lät...), att mycket slem lossnade var uppenbart, som hon vant svalde. Vi frågade direkt varför hon inte svarat läkaren att hon faktiskt får upp en hel del slem. Då tittar hon troskyldigt på oss och svarade att läkaren frågat om hon spottar ut något slem och det gör hon minsann aldrig. Jag kan ju bara tillägga att efter ett kompletterande telefonsamtal med sjukgymnast och läkare så sattes medicinen in igen. Och den läkaren lärde sig att man måste väga sina formuleringar och frågor till barn och tonåringar på guldvåg.
Vid ett mycket senare tillfälle frågade jag två vuxna mycket vana hostare hur jag som förälder skulle förhålla mig till att min dotter sväljer och inte spottar ut det som lossnar. De tittade leende på mig och konstaterade att det där att spotta ut är något som sjukgymnaster kommit på, men som inte är så förankrat i verkligheten. Då blev jag kanske något lugnare...

Bilden som återkommer här under heter hosta mix. Hosta har ju fler betydelser...

Ordet hosta kan ha olika innebörd...

Att uppmärksamma - eller inte?!

Var och handlade med några av barnen i stadens billighetsshoppingcenter. När vi var färdiga och gick mot bilen hörde jag bakom mig dottern hosta till riktigt rejält flera gånger, det som sjukvården kanske kallar "våt"  hosta eller slemhosta (bli inte äckelmagad - det hjälper inte, man vänjer sig med åren). När jag inte gav någon tydlig respons (dvs i form av bekymrad blick eller föräldrasuck) kom så frågan från dottern om jag inte hörde att hon hostade, och det rejält dessutom. Jovisst hade jag hört, men just den här gången hade jag aktat mig för att reagera, eftersom jag vet att hon ofta blir irriterad när hon ser att vi är bekymrade över hennes hosta. Hur man än gör blir det inte alltid rätt! Balansgång på slak lina - som förälder är det inte alltid lätt att veta hur man ska göra. Eller lite enklare - det kanske helt enkelt är så att i vissa situationer blir det fel hur man än gör?
Det kan också vara så att när vi blir bekymrade kan hon bli irriterad på oss som överbeskyddar. När vi inte visar att vi reagerar så har hon inte vår reaktion att agera mot, då står hon där med sin hosta. Och vem ska hon bli arg på då - sin egen hosta? Sjukvård som just nu inte lyssnar eller det så kallade ödet?

Ordet hosta kan ha olika innebörd...

Lördagsnöje

Vår familj har ett långlivat lördagsnöje - att lösa melodikrysset. Det började med att jag löste det hemma ibland tillsammans med min bonusmamma. Som familj började det lite sporadiskt, utvecklade sig till att bli en gemensam sysselsättning i stugan vi hyrde vid havet ett antal helger på för och eftersäsong (då fick man komma ihåg att ta med sig krysset som pdf-fil i den övriga helgpackningen), till att nu vara en självklar lördagsmorgonsaktivitet. Skulle någon sova efter att ha rullat hatt lite för länge på fredagsnatten, så bryr vi oss inte om det alls utan radion (den stora) spelar glatt upp till melodikryss. Tidningens kryss och den (eller flera, när barnen är hemma) bärbara datorn åker fram. Numera fylls krysset i huvudsak i direkt i datorn. Suveränt, man glömmer aldrig bort att skicka in det, som oftast hände förr. Och vi har blivit riktigt duktiga på att googla. Dessutom blir det många gånger allmänbildande information och diskussioner om sådant man aldrig skulle funderat på annars, sådant man kan känna igen vid andra tillfällen. För hur kan man annars ha en blekaste aning om att det finns visor som Eldarevalsen? Och finns det verkligen en karl som heter Zarah (yngste sonens utrop)???
 

RSS 2.0